În această perioadă, oamenii au multe lucruri de bifat pe lista de cumpărături. Așadar, atunci când merg în magazine nu sunt tocmai atenți la detalii, iar comercianții profită de acest aspect. Astfel că în piețe se vinde chiar și ie românească fabricată în… China.
Portul popular este un element cheie în experiența turistică. Așadar, comercianții au găsit momentul potrivit, în perioada sărbătorilor, să le vândă clienților „produse românești” aduse din alte țări. Un astfel de caz a fost scos la iveală, recent, de către Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – ANPC.
Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – ANPC a luat piețele la rând în perioada sărbătorilor pentru a se asigura că nu există nereguli. Totuși, a avut parte de o surpriză. La un stand, el a găsit o ie românească fabricată în China. Ulterior, a filmat discuția cu vânzătoarea și a făcut-o publică pe rețelele de socializare.
„De ce au steagul României? De unde le luați de la București, e un atelier?”, a întrebat-o șeful ANPC, în filmulețul postat pe TikTok.
Femeia a recunoscut că obiectele vestimentare sunt luate din Dragonul Roșu.
„Din dragon? Deci nu sunt produse românești. Totuși am văzut că au tricolorul României. Căutați-mi factura! Le explicați celor care se opresc să cumpere ca nu sunt tradiționale?”, a spus Horia Constantinescu.
Vânzătoarea a mărturisit că informează clienții cu privire la proveniența hainelor.
În astfel de situații, comercianții profită, în mare parte, de către turiști care nu pot recunoaște cu ușurință proveniența unui obiect vestimentar tradițional. Iar aceste articole contrafăcute pot afecta negativ meșteșugarii locali și economia locală.
Totuși, dincolo de efectele negative, pe rețelele de socializare, românii au făcut haz de necaz. Oamenii s-au întrecut în afirmații amuzante la secțiunea de comentarii a videoclipului postat de Horia Constantinescu, președintele ANPC.
„Pai în China exista un sat de români care le fabrică!”
„Din Mărginimea Beijingului”
„Legenda spune ca și acum femeia caută factura….”
„Am luat și eu. 110 lei la magazin tradițional românesc. În Dragon, 25-30 lei, același produs.”